Fabrika peleta

Domaćinstva u Srbiji godišnje za grejanje potroše oko million kubnih metara drva. Šume se prostiru na oko dva miliona hektara, od čega je 50 odsto u državnom vlasništvu, a ostatak u privatnom. Procene su da se oko 500 000 tona drveta može preraditi u pelet i to bi trebalo podsticati, jer će se na taj način povećati energetska efikasnost, zaštita životne sredine, a doći će i do otvaranja novih radnih mesta.

Drveni peleti su bio gorivo izrađeno od kompresovanog drveta koje obezbeđuje konzistentno i ekonomično grejanje. Korišćenje biomase za proizvodnju energije smatra se da je CO2 neutralno, a zasnovano je na činjenici da biljke tokom svog rasta uzimaju CO2 iz prirode tokom fotosinteze. Sagorevanje biomase oslobađa CO2, ali u istoj količini koja je već uzeta iz prirode. Takođe, korišćenje biomase umesto fosilnih goriva dovodi do značajnog smanjenja emisije SO2. Ovaj gas nije sa efektom staklene bašte, ali njegov štetan uticaj se sastoji u formiranju kiselih kiša, koje su štetne za šume jer dovode do sušenja drveća i štete šumi.

bukov pelet

Pored održavanja ravnoteže CO2, korišćenje biomase ima i druge pozitivne efekte. Poređenjem pepela u biomasi i uglju, jasno je da zamena uglja gorivom od biomase dovodi do smanjenja od nekoliko puta količine pepela, koja se stvara prilikom sagorevanja. Drveni peleti sagorevaju tako da je skoro nemoguće videti dim, a iza sebe ostavljaju oko 1% pepela. Stoga pelet možemo zvati "eco-friendly" gorivom, samim tim što ne sadrži ostatke poput lepka ili plastike. 

Osnovna delatnost firme EKO STEP PELLET d. o. o. je proizvodnja, prodaja i transport peleta od bukovog drveta.

proizvodnja peleta

Investiranjem u znanja i tehnologiju, praćanjem globalnih trendova u preradi drveta, potpunom predanošću radu, firma proizvodi pelet vrhunskog kvaliteta. U procesu proizvodnje koristimo sirovine iz kontrolisanih izvora, šuma u kojima nema neplanske seče, veštačke genetske modifikacije drveta i drugih aktivnosti koje ugrožavaju šumski fond. Time dokazujemo da smo društveno odgovorni i orijentisani na zaštitu životne sredine.

Čuvamo Srbiju i njenu prirodu.

Kontakt

Eko Step pellet d.o.o.
Srpskih vladara br. 3
12 300 Petrovac na Mlavi,
Srbija
+381 12 430-200
info@ekostep-pellet.rs

Kancelarija u Beogradu

Eko Step pellet d.o.o.
Ulica Vojvode Stepe 18
11 000 Beograd,
Srbija
+ 381 11 3980505
+381 62 307 018
info@ekostep-pellet.rs

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa Politikom privatnosti .