Otvaranje solarne elektrane

Još od malena nas uče da je Sunce izvor života, da predstavlja izvor energije i zaslužno je za povoljne klimatske uslove, i samo postojanje ekosistema na našoj planeti. Sa odgovarajućom tehnologijom može se iskoristiti ovaj obnovljivi izvor energije - SUNCE. Solarna energija se putem sunčanih zraka koji se skupljaju u solarnim sistemima i nakon toga konvertuju u električnu energiju koja se može iskoristiti za sopstvene potrebe ili vratiti u mrežu.

"Ako bih morao imati religiju, trebao bih obožavati Sunce, jer je Sunce ono što oplođuje sve." - Napoleon Bonaparte

Solarna Elektrana na krovovima poslovnih objekata kompanije Eko Step Pellet u Petrovcu na Mlavi

21. juna 2022. god. Svečano je otvorena Solarna Elektrana na krovovima poslovnih objekata kompanije Eko Step Pellet u Petrovcu na Mlavi. Događaj otvorila ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Solarna Elektrana kapaciteta 1MW za sopstvene potrebe sa mogućnošću povrata viškova u javnu distributivnu mrežu, čime je postala po zakonu „ kupac – proizvođač “ električne energije. Kompanije je postala prva srpska fabrika, koja je napravila solarnu elektranu po novom zakonu, sa svim dozvolama, uslovima i zaključila ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom kao „kupac - proizvođač“ sa snabdevačem JP “Elektrodistribucija Srbije“- EPS Snabdevanje.

Fabrika peleta,  Eko Step Pellet , koja godišnje proizvodi  34.000 tona  100% bukovog peleta, sada proizvodi i sopstvenu električnu energiju.

Izgrađena solarna elektrane prema projektovanim uslovima i softverskoj pretpostavci bi trebalo da proizvede godišnje oko 1.300.000 kWh. Kako je dosadašnja potrošnja fabrike bila oko 5.900.000kWh može se zaključiti da će ušteda biti oko 22% na godišnjem novu. Svakako je značajnije što će kompanija kao društveno odgovorna učestvovati u smanjenju emisije štetnih gasova (CO2) za 1.100 tona godišnje.

Celokupan pojekat trajao je duže od godinu dana jer je „EKO STEP Pellet“ kao drušveno odgovorna firme uradila sve po zakonu i prema jasno definisanim koracima u realizaciji ovakvih planova. Sve je počelo početkom 2021. godine, kada je doneta odluka o elektroenergetskoj nezavisnosti i unapređenju poslovanja kroz zelenu energiju. Prvo je napravljena projektno tehnička dokumentacija prema zakonskim mogućnostima, odnosono odobrenoj snazi od strane JP “Elektrodistribucija Srbije“. Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije na osnovu uslova za projektovanje i priključenje dobijena je građevinska dozvola. Potom je dogovoreno izvođenje radova sa preduzećem „ENEL PS“ iz Beograda kao liderom izgradnje solarnih sistema na Balkanu. Investitor zatim ugovara stručni nadzor sa preduzećem „NIK Elektro“ iz Petrovca na Mlavi koje je realizaciju projekta pratilo iz dana u dan.

Tokom realizacije projekta, preduzeće „ENEL PS“ je ugradilo 2.000 panela sa najvećim stepenom vatrootpornosti i pojedinačne snage od 550W što daje ukupni kapacitet od 1.100 kWp koji su povezani u odgovarajuće stringove DC kablovima klase A na 10 solarnih invertora najsavremenije tehnologije, pojedinačnog kapaciteta 100kW naizmenične snage svakog od invertora, što je ukupno 1MW naizmenične električne energije na predaji u sistem. Invertori, su preko bakarnih AC kablova do Glavnog razvodnog ormana – GRO – FNE koji je spoljen u paralelni rad sa GRO fabrike. Ovakav paralelni sklop je povezan na primo-predajno postrojenje koje je novoizgrađeno i povezano sa postojećom trafostanicom preko koje se napaja fabrika i preko koje se viškovi el. enrgije, vraćaju u sistem. Prema dobijenim uslovima od strane javnog mrežnog operatera izgrađeno je najsavremenije primopredajno postrojenje, koje se kontroliše daljinski iz nekoliko dispečarskih centara javnog operatera preko daljinske kontrole i SCADE elektroenergetskog sistema Srbije.

Ovoga ne bi bilo da nije bilo novog Zakona o izvorima energije koji nam je  dao vetar u leđa da možemo danas da sami proizvodimo električnu energiju za potrebe Fabrike, uz poštovanje svih zakona o zastiti životne sredine. Zahvaljujući sopstveno proizvedenoj zelenoj energiji sada će proizvodnja 34.000 tona peleta godišnje ,  sa ove lokacije biti plasirano  na tržiste kao  potpuno ekološki proizvod, energetski efikasan, po najvišim standardima, sa maximalnim iskorišćenjem.

„Nikad ne odustaj. Danas je teško, sutra će biti gore, ali prekosutra će biti sunčano. " -Jack Ma

 

 

Kontakt

Eko Step pellet d.o.o.
Srpskih vladara br. 3
12 300 Petrovac na Mlavi,
Srbija
+381 12 430-200
info@ekostep-pellet.rs

Kancelarija u Beogradu

Eko Step pellet d.o.o.
Ulica Vojvode Stepe 18
11 000 Beograd,
Srbija
+ 381 11 3980505
+381 62 307 018
info@ekostep-pellet.rs

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa Politikom privatnosti .