Poseta  EKO STEP PELET-u od strane potpredsednice Vlade i Ministarke rudarstva i energetike  prof. Dr Zorana Mihajlović

Dana 18. avgusta 2022. svojim prisustvom počastvovala nas je Ministarka rudarstva i energetike prof. Dr Zorana Mihajlović.

Ona je sa svojim timom obišla pogon za proizvodnju peleta EKO STEP PELLET-a, gde su prisustvovali proizvodnji peleta korišćenjem el. Energije iz solarne elektrane koja je od juna ove godine postavljena na krovovima naše fabrike.

Uz godišnju proizvodnju 34.000 tona peleta, sa 2.000 solarnih panela maksimalnog kapaciteta od 1MW doneće oko 20% uštede u potrošnji elktrične energije koja je potrebna za proizvodnju peleta.

Zahvaljujući novom zakonodavnom okviru privreda ali i domaćinstva mogu lakše da postanu kupci-proizvođači električne energije, na taj način direktno utiču na očuvanje ekologije i životne sredine u smislu smanjenja emisije štetnih gasova kao i znatnu uštetu el. Energije posebno u ovom vremenu energetske krize.

„Vrhunske firme ne veruju u savršenstvo, već veruju u konstantna poboljšanja i stalne promene“ Tom Peters

"Za mene je čast što sam došla u kompaniju koja je prva u Srbiji postala kupac-proizvođač, zato što kada smo počeli s promenom zakonodavnog okvira i kada smo prvi put u našoj zemlji doneli Zakon o korišćenju OIE, bilo je mnogo otpora i opstrukcija, a danas vidimo da smo bili u pravu.

Tada smo rekli da ćemo napraviti najbolji zakon kako bismo pomogli svima, pojednostavili smo proceduru. Umesto godinu dana i više od 25 dokumenata i dozvola, danas sve traje od 15 do 20 dana, uz samo dva koraka.

Ova kompanija je primer da je moguće. Kapacitet od 1 MW ne samo što će smanjiti emisije štetnih gasova za više od hiljadu tona godišnje, nego će i kompaniji doneti velike uštede. Ovo je ujedno i poziv svim privrednim subjektima u zemlji da se uključe, jer ovo nije samo pitanje energetske tranzicije, već i energetske bezbednosti i samodovoljnosti, što je posebno važno u momentu svetske energetske krize. Srbija ima veliki broj sunčanih dana, čak i zimi, i to treba da iskoristimo“,  reči su Potpredsednice Vlade.

„Imali smo sreću što se ova fabrika otvorila na teritoriji naše opštine i zbog radnih mesta i zbog saradnje koja je primer javno-privatnog partnerstva. Zadovoljni smo i što smo deo projekata koje sprovodi Ministarstvo u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i ugradnje solarnih panela i hvala i Ministarstvu i Potredsednici Vlade na podršci“, izjavio je Goran Ristić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

Podrška Ministarstva i opštine Petrovac nam znači, i nadamo se da ćemo svojim primerom pokazati i osmeliti proizvodjače kao i domaćinstva da probudi svest o problemu el. Energije – trenutne krize i usmeri se ka štednji.

„Ti moraš biti promena koju želiš da vidiš u svetu.“— Mahatma Gandi

Poseta je propraćena od strane većine medija, velikog broja  novinara u nastavku možete videti snimak koji je odradjen od strane RTV Mlava:

Kontakt

Eko Step pellet d.o.o.
Srpskih vladara br. 3
12 300 Petrovac na Mlavi,
Srbija
+381 12 430-200
info@ekostep-pellet.rs

Kancelarija u Beogradu

Eko Step pellet d.o.o.
Ulica Vojvode Stepe 18
11 000 Beograd,
Srbija
+ 381 11 3980505
+381 62 307 018
info@ekostep-pellet.rs

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa Politikom privatnosti .