Cilj Srbije 40% zelene energije do 2040. godine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i Danijela Isailović, menadžerka udruženja “Obnovljivi izvori energije”, potpisale su Sporazum o saradnji između Ministarstva i udruženja.

Potpisan sporazum Ministarstva i udruženja Obnovljivi izvori energije

Ministarka je i izjavila da ovaj sporazum šalje jasnu poruku da će Srbija više raditi na proizvodnji energije iz OIE, jer je vizija Srbije, kako je istakla, najmanje 40% proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.
Mihajlovićeva je podsetila i da je sinoć parlament usvojio set zakona iz rudarstva i energetike, koji predstavljaju bazu za dalji razvoj i energetsku tranziciju Srbije.

– Reč je o setu važnih, bazičnih i modernih zakona koji će nam omogućiti da se brže razvijamo na putu zelene tranzicije. Kada smo pre par meseci započeli razgovore na tu temu, znali smo da neće biti lako jer je energetika spavala godinama. Ovaj sporazum znači i poziv investitorima da dođu i ulažu u Srbiju, jer je potencijala mnogo, a učinili smo da sve procedure budu efikasne i brze i da kroz konkurenciju i takmičenje dobijemo dobre cene i nove elektrane na gas, biomasu, vetar i solar. Do sada se najviše investiralo u vetroparkove i najviše instalisanih megavata je iz njih, ali nema razloga da ne dobijemo više enegije iz solarnih elektrana, na primer – rekla je ona.

Danijela Isailović istakla je da je usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije, prvog srpskog zakona koji definiše zelenu energiju, sjajna vest za sve investitore.

– Hvala i EBRD-u na podršci pri osnivanju udruženja. Naš cilj je da se unaprede investicioni ambijent i poslovna klima u Srbiji. Drago nam je da delimo vrednosti i ciljeve sa Vladom Srbije i Ministarstvom, jer želimo više proizvedene energije iz OIE. Zajedno ćemo raditi na promociji zelene energije i edukaciji građana o značaju obnovljivih izvora – rekla je Isailovićeva.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan, izjavila je da je ovog proleća Srbija promenila brzinu usvajanjem paketa zakona u oblasti rudarstva i energetike, čime je napravljen ogroman korak napred, i to za samo dva meseca.

– Dobra vest je da zaduženja Srbije u ovoj oblasti neće rasti jer ima dosta investitora spremnih da dođu i investiraju u OIE. Mi ih primoravamo da se takmiče i da ponude najbolje cene i uslove u proizvodnji energije. Prve aukcije odnosiće se na proizvodnju iz snage vetra. Tu smo da pružimo podršku, kako u proizvodnji energije, tako i da podržimo investicije u mreže, da bi bile u stanju da prime energiju iz OIE – rekla je ona.  

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta rekao je da mu je drago što su oni jedni od osnivača ovog udruženja i da Finska pokazuje veliku posvećenost daljem razvoju OIE u Srbiji, kao i da će u budućnosti biti i više finskih kompanija ovde, s obzirom na pažnju koju Srbija daje projektima iz OIE.

Izraelski ambasador Jahel Vilan rekao je da je ponosan što je Izrael partner Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije. On je dodao da Izrael dosta ulaže u OIE i da su pronašli i prirodni gas u Mediteranu, te da je to još jedna od inicijativa koja može pomoći da gas dođe i u Srbiju.

Ambasador Belgije Kun Adam čestitao je potpisnicama sporazuma i dodao da je važno da imamo Vladu i privatni sektor koji rade zajedno i da to vodi unapređenju zelene budućnosti i implementaciji evropskih standarda i normi ka razvoju zelene ekonomije.

Ibrahim Aldarmaki, zamenik ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata, izjavio je da UAE vide priliku da investiraju u budućnost kroz obnovljive izvore energije, koji su dobar put borbe sa klimatskim promenama, te da će nastaviti da pomažu Srbiji kao partneru na putu ka održivom razvoju i budućnosti.

Kristijan Šiling, šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke rekao je da današnje potpisivanje sporazuma ukazuje na to šta sve možemo zajedno da ostvarimo i da je to važan korak u cilju implementacije Zelene agende, kojoj je Vlada Srbije posvećena. Dodao je da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, te da će povećati svoje investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Srbiji, preneo je sajt Ministarstva energetike.

Vest preuzeta sa portala ekapija.rs.

Kontakt

Eko Step pellet d.o.o.
Srpskih vladara br. 3
12 300 Petrovac na Mlavi,
Srbija
+381 12 430-200
info@ekostep-pellet.rs

Kancelarija u Beogradu

Eko Step pellet d.o.o.
Ulica Vojvode Stepe 18
11 000 Beograd,
Srbija
+ 381 11 3980505
+381 62 307 018
info@ekostep-pellet.rs

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa Politikom privatnosti .